recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Zombie High (1987)

Ron Link (regi), m fl
18-åriga Andrea har lyckats få ett stipendium till det prestigefyllda och anrika Ettinger Academy. Skolan tar för första gången in kvinnliga studenter och detta sätter inte enbart igång hormonerna på de manliga studenterna. När Andreas biologilärare börjar göra otillbörliga närmanden anar hon inte vidden av det som egentligen driver honom. Det sker egendomliga saker bakom lyckta dörrar på skolans sjukstuga, och undervisningen är blott en fasad för institutionens egentliga verksamhet.

Denna amerikanska independent-film har måhända tidernas mest missvisande titel. Visserligen rör det sig om en thriller i skolmiljö, men den utspelar sig alltså inte vare sig på någon high school – och där förekommer verkligen inga levande döda. Handlingen kan istället beskrivas som en blandning av The Stepford Wives (1975) och Dead & Buried (1981), och går alltså ut på att studenterna hjärntvättas meddels pseudo-vetenskap för att kunna bli såväl hänsynslösa som framgångsrika i yrkeslivet. Filmens tema är alltså ungdomsrevolt och vuxenvärlden framställs som väntat i ett ickesmickrande dager. Den annars väldigt långsökta handlingen har dock även ett par riktigt fyndiga inslag, så som att lärarkåren använder muzak för att kontrollera studenterna. Själva upplösningen är också smått genial och låt oss säga väldigt rock'n roll, även om soundtracket har åldrats lika dåligt som 1980-talsmodet.

En småtråkig thriller utan några som helst levande döda.

1 kommentar:

Fläskätaren sa...

Och den meningslösa filmen får avrunda en minst sagt oinspirerande zombiefilms-vecka på denna blogg. Jag ska försöka koka ihop någonting intressantare nu i helgen...