recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Plane Dead (2007)

Scott Thomas (regi, manus), m fl
Under en flygning över Atlanten hamnar ett passagerarplan mitt i ett otäckt oväder. Besättningen och passagerarna har dock ett mycket större bekymmer på halsen; det finns nämligen ett lik i lasten. Tre skrupelfria och landsflyktiga vetenskapsmän försöker nämligen smuggla ut en levande död från USA, men Försvarsdepartementet är dem hack i häl. Förutom människoätande zombier får man så småningom även ett stridsflygplan i hasorna, med order att skjuta ned passagerarplanet innan det når fastlandet...

Denna amerikanska action-skräckfilm känns väldigt påkostad för att vara en lågbudgetproduktion. Faktum är att den är väldigt underhållande med sitt sanslösa tempo med våld och förstörelse ovan molnen. Humorn känns inte heller påklistrad utan fungerar perfekt som situationshumor. (En scen ger också begreppet "galghumor" en helt ny betydelse.) Filmen är också bitvis riktigt spännande, även om själva slutscenen endast känns passé på klassiskt skräckfilmsmanér.

De levande döda tillhör definitivt den moderna skolan, vilket innebär att de både är snabba och direkt livsfarliga. Det rör sig hur som helst om ett virus (biologiskt stridsmedel) som reanimerar de döda. Det som gör upplägget fräscht är att de närmast liknar rovdjur, till såväl utseende som beteende (med bland annat ett utpräglat flockbeteende). Tack vare att de kan nedgöras tämligen enkelt med tillbörligt våld (inte nödvändigtvis riktat mot hjärnan) uppnås också någon sorts jämvikt vad gäller dödligheten bland passagerarna. En möjlig svaghet med konceptet skulle dock kunna vara att det emellanåt kan kännas aningen inkonsekvent, men det kan lika gärna vara fråga om individuella skillnader offren emellan. Filmen innehåller också flera minnesvärda zombier, ofta med komiska förtecken (så som en tandlös gumma som försöker tugga på en av huvudrollerna – genialt!).

Handlingen i sig är kanske inte alltid helt trovärdig, men det känns inte som att det gör så mycket. Här ligger istället all fokus på action, våld och gore. Det är faktiskt en oväntat bra B-film, trots det smått fantasilösa upplägget (för att inte tala om filmens usla titel). Specialeffekter av alla de slag, inklusive datoranimationer, håller också för en närmare granskning, även om gore-effekterna mot slutet av filmen medvetet närmar sig splatterfilmen. Skådespelarna gör också en klart godkänd insats, trots sina stereotypa roller, liksom den ofrivillige hjälten i en av huvudrollerna är den stora behållningen.

En mycket underhållande zombiefilm med inslag av både action, skräck och gore. Rekommenderas.

2 kommentarer:

Jonas sa...

Tjena!
Bra recension! Jag inser nu vad jag tvekade om på zombiebloggen... nämligen att FOTLD är värd en trea.

vi ses på zombie friends?

Fläskätaren sa...

Nog tycker jag att filmen är värd en fyra (av fem möjliga). Vad gäller Zombie Friends så är det stora hindret just nu att zombifiera ett porträtt...