recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Dead & Breakfast (2004)

Matthew Leutwyler (regi, manus), m fl

  • regissören har en liten biroll i filmen
  • country-sångaren Zach Selwyn medverkar både som berättare och har en mindre roll i filmen
En grupp vänner på väg till ett bröllop i Texas är hopplöst vilse. De hamnar på den lilla orten Lovelock och tar in på det lokala gästgiveriet. De hamnar genast på kant med den snorkige franske kocken, men under natten finner man både ägaren och dennes hjälpreda döda. Sheriffen misstänker dem för dåden och förbjuder sällskapet att lämna staden. Det visar sig dock att en mystisk lösdrivare rört sig i trakten samma natt, och han verkar vara mer än litet intresserad av en mystisk artefakt som deras döde värd har i sitt ägo.

Denna amerikanska rysarkomedi är i själva verket en splatterfilm! Det börjar dock som en genomsnittlig ungdomsskräckis, men snart kommer fördomen på skam. Det visar sig istället vara en mycket personlig och även charmig film med både musik- och dansnummer insprängda i handlingen. Dessutom återfinns en berättare i form av en lokal country-sångare – som inleder varje kapitel i filmen med ett trudelutt. Här är det förresten de kvinnliga rollerna som axlar ansvaret som ofrivilliga actionhjältar mot slutet av filmen. I övrigt är filmen full av minnesvärda figurer, inte minst skurken som är en slags zombiemästare.

De levande döda är uttryckligen inte zombier, men deras härkomst kan ändå spåras direkt till zombiefilms-genren. Det antyds endast att de äter av sina offer, men de största skillnaderna består istället i att de bibehåller en del av sin tanke- och talförmåga. Däremot är det fortfarande hjärnan som är nyckeln till deras undergång. Det rör sig hur som helst om en orientalisk förbannelse av något slag som har stora likheter med voodoo. De levande döda är alltså besatta av en ondskefull ande av något slag, liksom ledarzombien själv är värd för sagda ande.

Filmen får anses välgjord i de flesta hänseenden, åtminstone för att vara en independent-film. De semi-kända skådespelarna gör också ett god insats. Det är främst handlingen som har en del brister och logiska luckor, men det gör inte så mycket med hänsyn till genren. Det handlar alltså om en splatterfilm med allt det innebär, och inspirationen lär förutom zombiefilmer i allmänhet främst komma från de så kallade Evil Dead-filmerna (vilka dock inte recenseras på den här bloggen).

En underhållande zombie-komedi med mängder av både blod och country-musik. Inte nödvändigtvis någonting enbart för splatterfilms-älskare dock.

Inga kommentarer: