recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

TEMA Re-Animator

1985 är något av ett märkesår för den amerikanska zombiefilmen. Förutom klassikerna Day of the Dead (1985) och The Return of the Living Dead (1985) utkom nämligen även den kultförklarade skräckkomedin Re-Animator. Bakgrunden är att de aspirerande filmmakarna Stuart Gordon samt Brian Yuzna hade fått för sig att skräckfilmer säljer stort. (Det verkar också ha funnits planer på en teve-serie, men dessa skrotades till förmån för biofilms-formatet.) Varpå man sammanställde ett manus baserat på en berättelse av den amerikanske skräckförfattaren Howard P Lovecraft, närmare bestämt Herbert West: Re-Animator.

Handlingen förlitar sig i hög grad på specialeffekter, varför filmbudgeten kan ha tett sig oroväckande begränsad. Filmmakarnas ansträngningar resulterade som sagt ändå i en kultklassiker, och uppföljarna har, oavsett budget, inte ens kommit i närheten av originalet vad gäller produktionen. När filmen kom ut var den fortfarande unik, med sin kombination av svart humor och spektakulära gore-effekter vilka närmast tangerade splatter-filmen. Även om kassasuccén lät vänta på sig mottogs filmen ändå väl av såväl skräckfilms-publiken – som filmkritikerna.

Den första uppföljaren, Bride of Re-Animator, skulle utkomma 1990 och var i stort sett ett verk av Brian Yuzna – med hjälp av en mindre armé specialeffekts-specialister. Uppföljaren kan också sammanfattas med att det är mera av allt, vilket dessvärre betyder att det blir mycket upprepningar på samma tema. Som tur är har Bride of Re-Animator även en mer invecklad handling än föregångaren. Det är ändå tydligt att det inte fanns någon tanke på uppföljare när den första filmen gjordes, vilket tyvärr lett till vissa inkonsekvenser i denna andra film.

År 2003 skrev Yuzna ytterligare ett kapitel i den nu snabbt växande Re-Animator-sagan. (Se även nedan.) Beyond Re-Animator är faktiskt en spansk produktion och lär inte heller ha gått upp på biograferna utanför Spanien. Samtidigt som filmen skiljer sig på många punkter från de tidigare delarna, innehåller handlingen fortfarande gott om upprepningar på gamla teman. Specialeffekterna har också skruvats upp ytterligare några varv, liksom själva konceptet bakom serien hotar att urarta slutgiltigt.

Brian Yuzna, som med rätta kan sägas vara mannen bakom Re-Animator-sviten, har utannonserat ytterligare tre filmer i serien. (Skådespelaren Jeffrey Combs i sin paradroll som titelns galne vetenskapsman personifierar däremot varumärket. Han lär f ö åtnjuta status som sexsymbol tack vare rollen.) Arbetet med den fjärde filmen, House of Re-Animator (tidigare arbetsnamn lär f ö ha varit Return of Re-Animator), ligger visst i startgroparna i skrivande stund. Det verkar i alla fall som att det blir en amerikansk biofilm, med allt det innebär. Glädjande nog verkar det gamla teamet från den första filmen återförenas inför arbetet med den nya. Premiär väntas hur som helst under 2008, medan de andra två lär dröja betydligt längre än så.

Inga kommentarer: