recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Poultrygeist: Night of the Chicken Dead (2006)

Lloyd Kaufman (regi, manus, produktion, m m), Gabriel Friedman (regi, manus, produktion, m m), Daniel Bova (manus), m fl

  • regissören Lloyd Kaufman har en egen roll i filmen
När Arbie återförenas med sin flickvän Wendy vid skolårets slut har allting förändrats. På den gamla indian-begravningsplatsen där de unga älskande brukade grovhångla har en snabbmats-restaurang slagit upp sina bopålar. Dessutom har Wendy gått med i en lesbisk kamporganisation som protesterar mot hur American Chicken Bunker, som kedjan heter, behandlar sin råvara. Mesen Arbie är ingen match för Wendys manhaftiga flickvän Micki varför endast en sak återstår att göra, nämligen ta värvning i den militaristiska snabbmats-kedjan för att visa lesbianerna var skåpet skall stå! Det finns bara två problem: Arbetsuniformen omfattar förutom militärmössa även kjol. Och hela restaurangen är förbannad varför kycklingarna kommer att ta en gruvlig hämnd på både gäster och personal!

När den amerikanska independent-filmens kanske högljuddaste agitator, nämligen Lloyd Kaufman på Troma Entertainment, återvänder till rollen som filmregissör resulterar detta en onämnbar splatter-musikal. Det märks att Kaufman har mycket att säga om samhället, politiken och tillståndet i världen. Filmen är helt hysterisk från början till slut, och förutom kiss- och bajs-humor verkar Troma-legendaren tycka att fördomar om olika etniska och sexuellt avvikande grupper är det roligaste som finns. Nakenhet i form av bara bröst och en och annan manslem, samt en hoper sexuella situationer, pryder anrättningen i vanlig ordning. Och filmen avslutas med vad som måste betecknas som ett klassiskt Troma-slut. Den är vidare inspelad på gammal hederlig celluloid som ger en gedigen retro-känsla. Det är egentligen bara de för produktionsåret 2005 dagsaktuella referenserna till politik och populärkultur som skvallrar om att detta är en mera sentida produktion. Budskapen och gliringarna är legio men filmen får ändå betecknas som en reflektion över snabbmats-kulturen samt den ökade militariseringen i samhället, med mycket mera.

Vad gäller titelns levande döda kycklingar så är det litet si och så med zombie-innehållet i filmen. Faktum är att något egentligt monster-koncept knappast står att finna, utan vad som helst är möjligt och vad som helst händer också mest hela tiden. Det är med andra ord väldigt glest mellan de vandöda kycklingarna, till förmån för muterade snabbmats-kunder av olika fason. Det rör sig om en smitta som huvudsakligen sprids via maten, men kyckling-monster kläcks även från någon sorts ägg. Den bakomliggande orsaken till kyckling-utbrottet är däremot en gammal indian-förbannelse (titeln är trots allt en blinkning åt Poltergeist-filmerna). Makeup-effekter ser givetvis fullkomligt skrattretande ut, men detta är också meningen.

Även om filmen ser väldigt billig ut så lär den vara ovanligt påkostad för att vara en Troma-produktion. Just den billiga looken lär dock ha varit målet för Kaufman med kompani, varför det är svårt att avgöra om filmen är dålig på riktigt eller om detta enbart är det resultat man medvetet eftersökt. Skådespelet är i alla fall genomgående överspelat och mycket av humorn skjuter högt över målet, mycket på grund av att tajmingen (och klippningen) känns väldigt förvirrad. Dialogen är också allt annat än välskriven, utan består mest av en massa svordomar och könsord. Dessvärre är även sångtexterna allt annat än fyndiga liksom koreografin stel. Det märks dock att de unga huvudrolls-innehavarna bär på stor potential men det krävs antagligen en mera begåvad regissör för att deras talang skall kunna blomma ut på allvar. Specialeffekterna imponerar just på grund av att de inte är digitala och för att det finns så mycket av den varan, men faktum är att filmen ursprungligen var tänkt att vara något mera påkostad än den färdiga produkten.

En billig och illa genomförd musikal om kycklingmonster - vad mera kan man önska sig av en Troma-film? Ingenting för specifikt zombiefilms-fantaster hur som helst.

2 kommentarer:

markus sa...

vart kan jag köpa denne film=

Fläskätaren sa...

Då blir det import, förslagsvis från Storbritannien. Amazon.co.uk har en regionfri amerikansk utgåva.