recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Night of the Death Cult (1975)

Amando de Ossorio (regi, manus, specialeffekter), m fl

  • den tredje fristående uppföljaren till Tombs of the Blind Dead (1971), och den fjärde delen i den s k The Blind Dead-serien
En ung läkare och hans vackra hustru installerar sig i ett avlägsen kustsamhälle. Invånarna vägrar befatta sig med dem och den avgående läkaren skyndar sig att lämna platsen. Han efterlämnar en varning och uppmanar de nyanlända att också lämna byn innan det är för sent. Den nyanlände läkaren viftar bort lokalbefolkningens vidskepelse men tvingas snart bortse från sin egen rationalitet och ta itu med situationen.

Denna fjärde och sista del i The Blind Dead-serien återknyter – liksom sina föregångare – inte alls till de övriga delarna. Filmen utforskar återigen bakgrunden till de satansdyrkande tempelriddarna, som denna gång visar sig ha inslag som är rent av Lovecraft-inspirerade. Liksom de övriga uppföljarna består det levande döda hotet enbart av just ovan nämnda riddarmumier, medan regelrätta zombier lyser med sin frånvaro. Och som vanligt är själva konceptet bakom dessa allt annat än konsekvent jämfört med tidigare filmer.

Skådespelarinsatserna är som vanligt ojämna, med en blandning av såväl arketypiska som mera minnesvärda roller. Ett återkommande tema är förresten hysteriska kvinnor som behöver drogas ned, liksom barbröstade blodsoffer med sadistiska undertoner. En del material från originalfilmen Tombs of the Blind Dead (1971) återanvänds också i vanlig ordning, men det rör sig alltså om en helt ny sorts berättelse. Skräckstämningen är också filmens stora behållning, medan handlingen i sig är ganska intetsägande och tröttsam.

En värdig avslutning på The Blind Dead-serien, men ingenting specifikt för zombiefilms-fantaster.

Inga kommentarer: