recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Night of the Living Dead (1990)

Tom Savini (regi), George A Romero (manus), John A Russo (produktion), m fl

  • nyfilmatisering (för teve) i färg av originalet med samma titel från 1968
  • den färdiga filmen lär vara kraftigt nedklippt för tillfredställa den amerikanska kontrollmyndigheten (någon oklippt version lär inte heller existera)
  • makeup-effekterna för de levande döda skall baseras på väldigt ambitiösa studier av lik på bårhus samt av bilder på koncentrationslägerfångar
Av en okänd anledning vaknar de döda till liv och attackerar de levande i syfte att förtära dem. En grupp främlingar sammanstrålar på en landsort och söker skydd på en bondgård. Medan de levande döda utanför blir allt fler, faller natten över gården och man barrikaderar sig i det övergivna huset för att kunna planera sin flykt. Motsättningar bland överlevarna visar sig dock bli ett lika stort hot som de levande döda utanför.

Denna nyfilmatisering av Night of the Living Dead (1968) följer faktiskt förlagan troget. Faktum är att George A Romero fick chansen att skriva om manuset till sin debutfilm, och passade samtidigt på att uppdatera attityderna samt göra det ursprungliga budskapet tydligare. Filmen fungerar också minst lika bra som en del av The Dead-trilogin som den vid det här laget rejält åldrade förlagan, men däremot ges inga egentliga förklaringar till själva zombiefenomenet. De levande döda känns också synnerligen kompatibla med de andra delarna i serien, även om de också känns mera genomtänkta.

Många nyckelinslag och –scener är intakta men samtidigt inkluderar handlingen gott om medvetna överraskningar, liksom själva slutet är helt nytt. Filmen torde alltså fungera lika bra oavsett om man har sett originalet eller inte. Den flörtar däremot med fansen genom mängder av mer eller mindre subtila hänvisningar till 1968-års version. Många Romero-fans och andra zombiefilmsfantaster lär dock sakna goreeffekterna (se även ovan), men samtidigt sätts själva handlingen i första rummet, istället för effektsökeri för sakens egen skull. Makeup-effekterna håller dock fortfarande absolut högsta klass.

Persongalleriet är också intakt även om flera av rollerna har skrivits om, måhända på gott och ont. Den manliga huvudrollen är inte heller i fokus denna gång, utan det är den bortslarvade kvinnliga huvudrollen från den tidigare versionen som lyfts fram som en handlingskraftig hjältinna (skådespelerskan lär för övrigt arbeta som stuntkvinna till vardags). Skådespelarinsatserna känns klart godkända även om flera av dem också har sina svaga stunder. Det intressantaste är dock att spekulera kring vem som egentligen har rätt eller fel, liksom vilken strategi som i själva verket skulle ha fungerat bäst. Eftersom filmen är fullt kompatibel med originalet så låter sig spekulationerna också överföras till denna. Den enda egentliga besvikelsen skulle väl vara de relativt fåtaliga levande döda, liksom att zombie-utbrottet känns väldigt begränsat.

En mycket lyckad nyinspelning av den första riktiga zombiefilmen, fast så gott som helt befriad från gore. I övrigt minst lika bra som originalet, fast i färg.

Inga kommentarer: