recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

The Stink of Flesh (2005)

Scott Phillips (regi, manus, m m), m fl

Den äkta mannen Nathan har fått oväntade problem på halsen. Sedan samhället kollapsade och de levande döda tog över har hans två huvudsakliga mål varit att hålla sig själv och sin fru Dexy vid liv, samt att försöka mätta frugans ändlösa hunger efter karlar. Det senare har helt plötsligt löst sig självt, medan det tidigare blir allt mer problematiskt. Det börjar helt enkelt bli fullt hus, för hur många tuppar finns det egentligen plats för i hönshuset? Nåja, en av nykomlingarna är endast en pojke, och han varken säger någonting eller skadar någon, väl? Även om Dexy helst skulle behålla dem allesammans så kan endast en av männen i slutändan ha manslukerskan för sig själv. De levande döda utanför har dessutom en egen uppfattning om vem som får vem...

Denna amerikanska lågbudget-produktion är oväntat välgjord och –genomtänkt. Det är dock ingen skräckfilm även om det finns gott om såväl våld, gore och zombier. Filmen fokuserar istället på actionsekvenser och sexscener, men notera att det inte heller rör sig om någon zombie-porrfilm (även om det faktiskt finns en sexscen med en levande död...). Temat är nämligen våra, låt oss säga köttsliga behov, och dessa kan ju vara mer än kladdiga ibland – därav också filmens titel. Filmen utmanar såväl tittarens moraluppfattning som dennes goda smak, vilket samtidigt gör den mera tänkvärd än den genomsnittliga zombiefilmen. Det är alltså ett slags (säng-)kammarspel som berättas mot bakgrund av en fullskalig zombie-apokalyps.

Det finns faktiskt två olika slags levande döda i filmen, vilket implicerar att det virus som gett upphov till dem hela tiden muterar. Den gamla vanliga sorten känner man igen från inte minst George A Romeros verk, medan den uppdaterade versionen är betydligt snabbare och farligare. Faktum är att de rent av verkar metabolisera sin föda! Konceptet är dock aningen inkonsekvent då det faktiskt verkar som att alla som dör återuppstår som levande döda – och inte enbart de som blivit smittade av viruset (eller vad det nu egentligen rör sig om).

Produktionen är som sagt över all förväntan, speciellt med tanke på den mycket begränsade filmbudgeten. Eftersom det i grunden handlar om ett relationsdrama med välskrivna och ganska komplexa roller, ställer detta höga krav på skådespelarna. Man skulle, om man är välvillig, kunna säga att rollprestationerna är aningen ojämna, liksom att vissa roller är mera tacksamma än andra. (Huvudrollerna är åtminstone tillräckligt övertygande för att handlingen över huvud taget skall fungera. Den största bristen torde däremot vara de s k siamesiska tvillingarna, som inte fungerar alls.) I övrigt håller såväl manus och klippning, som ljud och specialeffekter en mycket hög klass, liksom koreografin och sist men inte minst det alldeles utmärkta soundtracket. Det är snarare det nytänkande och ganska provocerande innehållet som avgör huruvida man älskar eller hatar filmen.

En garanterat annorlunda zombiefilm med gott om såväl sex som gore. Rekommenderas till zombiefilms-fantasten som redan sett allt.

Inga kommentarer: