recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Beyond Re-Animator (2003)

Brian Yuzna (regi, produktion m m), m fl

  • uppföljare till Re-Animator (1985)
  • den amerikanska DVD-utgåvan (som den här recensionen utgår ifrån) förefaller vara aningen klippt
  • den amerikanska teve-versionen skall däremot vara så gott som helt sönderklippt
Rättvisan hinner slutligen ikapp Herbert West, och efter att ännu ett experiment slutar i blodbad låses han in på fängelse. Tretton år senare uppsöks han dock av en ung läkare som läst om hans forskning och erbjuder honom en chans att fortsätta sina experiment. Som vanligt tror sig West ligga inför ett avgörande genombrott men omgivningen lägger sig, som alltid, i hans arbete med katastrofala följder.

Detta är den andra uppföljaren till kultklassikern Re-Animator (1985) och skiljer sig markant från de två tidigare filmerna i serien. Dels är miljön annorlunda och dels saknas den ursprungliga hjälten respektive skurken helt. (Den ständige antihjälten i huvudrollen är däremot densamme.) Stämningen är också en helt annan, vilket inte bara beror på att filmmakarna kunnat dra nytta av modern teknologi, utan också på att det rör sig om en europeisk produktion. Den humor som utgjort en svart underton i de tidigare filmerna får här ofta huvudrollen, liksom specialeffekterna lätt urartar. Själva konceptet utvecklas ännu längre och lämnar fältet öppet för en aldrig sinande ström av nya varelser och koncept. Filmen innehåller också betydligt mera våld och nakenhet än föregångarna.

Filmen baseras visserligen inte, i motsats till de tidigare delarna, på någon specifik litterär förlaga. I övrigt är handlingen till stora delar återanvänd och ganska tröttsam, speciellt mot slutet. Själva slutet lämnas dock för en gångs skull helt öppen för en möjlig fortsättning. Med undantag från huvudrollen är skådespelarinsatserna påfallande svaga, möjligen med undantag från karaktärszombien. Även dialogen är emellanåt skrattretande, vilket inte blir bättre av att de flesta skådespelare bryter på spanska eller är dubbade.

Troligen den sämsta delen i hela serien. Rekommenderas endast till fans och till gore-fantaster i största allmänhet.

Inga kommentarer: