recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Days of Darkness (2007)

Jake Kennedy (regi, manus), m fl
När delar av en meteorit brinner upp i atmosfären sker någonting helt oväntat. Jordens befolkning förvandlas till monstruösa vandöda varelser med samhällets omedelbara kollaps som följd. Mot alla odds sammanstrålar en grupp överlevare, som av någon anledning inte infekterats av nedfallet, på en avlägset belägen övergiven militäranläggning. De levande döda utanför bli bara fler och fler, och de levande måste komma på ett sätt att samarbeta för att över huvudtaget kunna överleva.

Denna amerikanska independent-film utspelar sig nästan uteslutande på en enda plats, men ett par inledande scener samt några återblickar lyckas ändå hjälpligt skapa illusionen av att ett fullständigt zombieutbrott har ägt rum. Makeup-effekterna är övertygande genom att vara sparsmakade, medan specialeffekterna i övrigt är ganska ojämna men emellanåt också riktigt lyckade. Handlingen är underhållande med en del komiska inslag, utan att filmen för den sakens skull blir en komedi eller att gore-effekterna slår över i rent splatter.

Konceptet bakom de levande döda hämtar stoff från både zombiefilms-genren och från filmer i SF-genren. Även om zombierna vid första anblicken känns igen från andra filmer så uppdagas flera olikheter vid en närmare granskning. Dels verkar det endast vara män som drabbas och dels verkar inte ytterligare offer kunna smittas. Fast egentligen handlar det levande döda tillståndet egentligen om någonting helt annat; de levande döda och vissa levande kvinnor (närmare bestämt oskulder) är nämligen värdar för parasitiska utomjordiska livsformer och därmed en del i deras fortplantning.

Produktionen är kanske inte genomgående välgjord men håller ändå ända fram. Rollerna får väl sägas vara intressanta för att vara en blandning av klichéer och karikatyrer. Själva rollgestaltningen är också klart godkänd även om den ibland är aningen överspelad. Dialogen är kanske inte alltid välskriven men den är åtminstone för det mesta underhållande. Handlingen kan också vara en smula långsökt men lyckas ändå hålla intresset uppe.

En intressant och underhållande B-film med inslag av både SF och levande döda.

Inga kommentarer: