recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Necropolis Awakened (2002)

Garrett White (regi, manus, produktion m m), Brandon White (produktion, specialeffekter), Duke White (produktion), m fl
  • filmens upphovsmän (bröderna White) spelar själva de flesta rollerna i filmen
Den lilla orten Skyhook i Oregon, USA, har blivit övertagen av ett ondskefullt företag som behandlar dess invånare som boskap och använder dem som försökskaniner. Därmed har hela befolkningen förvandlas till odöda monster, förutom den enstörige och alkoholiserade Bob. I sitt gömställe gör han upp en plan för att rädda det som räddas kan samtidigt som företagets vandöda ledare har anlitat yrkesmördare för att slå ut Bob. De har planer och han har planer. Men deras planer tar inte hänsyn till hans planer.

Denna amerikanska independent-film av och med bröderna White är ytterligare ett bevis på vad man kan uppnå med lite vilja och talang. Den verkar förresten vara inspirerad av splatterfilmer i allmänhet och Bad Taste (1987) i synnerhet, snarare än av zombiefilms-genren. Det är dock inte någon egentlig splatterfilm då tyngdpunkten istället ligger på ändlösa actionscener, inklusive flera utdragna men välgjorda biljakter. Filmen har antagligen även ett budskap av något slag, men det slarvas bort helt, måhända på gott och ont.

Vad gäller de levande döda så rör det sig inte om några människoätande zombier, utan snarare om viljelösa (men någorlunda intelligenta) slavar. Dessa kontrolleras av en slags ledarzombie eller zombiemästare, som skapat dem genom någon form av kemikalie, eller nåt. Det finns också flera olika slags odöda men det bakomliggande konceptet förklaras inte i närmare detalj. Dessvärre bär de odöda genomgående dåliga latexmaster vilket drar ned helhetsintrycket.

Det är uppenbart att det rör sig om en lågbudget-produktion av en grupp amatörfilmskapare. Man lyckas dock ta vara på de resurser som finns tillhands, även om bland annat ljudkvaliteten emellanåt är under all kritik. Soundtracket består genomgående av klassiska kompositioner, vilket känns aningen billigt men passar samtidigt den bombastiska stämningen i filmen. Skådespeleriet är nämligen överspelat till rent komiska nivåer, men eftersom det rör sig om medvetna överdrifter så finns egentligen ingenting att klaga över. Men hänsyn till detta måste filmmakarnas rollprestationer istället berömmas, speciellt som de helt omärkligt rör sig mellan multipla rollfigurer! Hela ensemblen består nämligen (förutom rena statister) av endast fem personer!

En smått unik independent-film med kultstatus, men vare sig en splatterfilm eller en traditionell zombiefilm.

Inga kommentarer: