recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

After Death (1988)

Claudio Fragasso (regi), Franco Gaudenzi (produktion), Franco Di Girolamo (make up-effekter), m fl

En forskningsexpedition på en avlägsen karibisk ö är på jakt efter ett mirakelmedicin. När man hamnar på kant med en mäktig voodoo-präst vaknar de döda upp och dödar alla som bor på ön, förutom en ung flicka som lyckas undkomma som genom ett mirakel. Tjugo år senare återvänder hon av en händelse till samma plats och minnena om vad som hände hennes föräldrar börjar återvända. Hennes minnen samt kunskaper om voodoo kan visa sig ovärderliga då de levande döda fortfarande hemsöker ön.

Denna italienska zombiefilm har lanserats som en (andra) uppföljare till Zombie Flesh-Eaters (1979) men har alltså ingenting med filmen ifråga att göra, även om det finns vissa paralleller vad gäller miljön och upplägget. Med tanke på de hoppande ninja-zombierna borde den antagligen också hetat ”Mystery Island of the Jumping Dead” istället.

De levande döda verkar hur som helst vara resultatet av en förbannelse (voodoo), men kan lika gärna vara resultatet av ett misslyckat vaccin som uppenbarligen tagits fram med hjälp av traditionell folkmedicin. Eller både-och, det framgår nämligen aldrig riktigt hur det hela hänger ihop. Zombierna kan också vid första anblicken verka tämligen typiska för genren, även om det också finns skillnader. Det rör sig alltså om en sjukdom av något slag som smittar genom bett. De levande döda äter vidare av sina offer och det effektivaste sättet att nedgöra dem är att rikta våld mot huvudet. Däremot behåller de en del av sin personlighet (åtminstone omedelbart efter sitt återuppvaknande), liksom de talar och använder handeldvapen om de har tillgång till dem. Dessutom beter sig zombierna fullkomligt irrationellt och oberäkneligt. Vidare har filmmakarna inte riktigt kunnat bestämma sig för om zombierna skall vara snabba och hoppande – eller långsamma och staplande.

Det är helt enkelt en väldigt intetsägande B-film med ojämna gore-effekter, ologisk handling och oerhört dålig klippning. Filmen börjar dock, som så ofta, ganska lovande och upplägget har väl egentligen också viss potential som survival horror-koncept. Den bäste skådespelaren lär dessutom vara porrfilms-skådespelare till vardags, vilket säger en hel del om rollbesättningen i övrigt.

En ogenomtänkt och förutsebar zombiefilm med ockulta inslag. Rekommenderas möjligen endast till gore-fantaster.

Inga kommentarer: