recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Les Raisins de la Mort (1978)

Jean Rollin (regi, manus), m fl

  • regissören Jean Rollin har en mindre roll i filmen
Élisabeth är på väg till en avsides belägen vingård för att möta upp med sin fästman. Under tågresan blir hon och hennes väninna dock angripna av en galning som uppvisar konstiga fysiska symptom. Ensam lyckas hon fly ut på den omgivande landsbygden och en mardrömsresa utan något synbart slut inleds. Det visar sig att någonting har hänt på vingården som hennes älskade förvaltar, någonting som inte enbart drabbat den illegalt invandrade arbetskraften.

Denna franska B-film, som även är känd som The Grapes of Death, lär vara filmmakaren Jean Rollins bästa verk, liksom något av det mera lättillgängliga inom hans produktion. Filmen innehåller mycket symbolik så som att vinet är det franska samhällets livsblod (passande nog ser blodet också emellanåt ut som just vin), varför samhällsbygget inte håller i sömmarna när vinproduktionen besudlas med allt från miljögifter till illegal arbetskraft. Frågan är också vem som egentligen är galen i ett samhälle som tappat greppet. Det rör sig alltså om en tidig europeisk gore-film med inslag och teman som för tankarna till tidigare verk som The Crazies (1973) av George A Romero och den spanska zombiefilmen Let Sleeping Corpses Lie (1974).

Jean Rollin är dock mera känd för sina vampyrfilmer men här förekommer faktiskt inga levande döda över huvudtaget, utan det handlar istället om förorenat vin som får den smittade att börja ruttna och drabbas av mordisk galenskap. (Symptomen, eller åtminstone deras yttre attribut, är förresten starkare på män än på kvinnor.) Filmen innehåller dock uppenbara survival horror-element, liksom fokus till skillnad från exempelvis La Morte Vivante (1982) inte huvudsakligen ligger på så kallad personal horror. Därmed kan filmen sägas vara influerad av zombiefilms-genren.

Filmen får väl sägas vara oväntat välgjord i flera hänseenden, så som fotot och ljudet (även om soundtracket inte har åldrats så väl). Handlingen kan däremot vara aningen underlig emellanåt, liksom dialogen och skådespelarinsatserna inte alltid övertygar. Gore- och makeup-effekterna håller dock en hyfsad nivå och den obligatoriska nakenheten är åtminstone en del av handlingen denna gång. (Filmen innehåller dock inga sexscener, inklusive kvinnor emellan.) Det rör sig dock fortfarande om en gammal lågbudget-produktion, om än en hyfsat spännande och stämningsfull sådan.

En välgjord fransk gore-film utan levande döda men däremot med vissa survival horror-inslag.

1 kommentar:

Jocke Andersson sa...

Jag gillar den här rullen skarpt faktiskt... den har en riktigt skön stämning och landskapet är ju magnifikt. Tror det är dags att se om den och recensera den i min blog. :)

Mvh
Jocke

ps. sjysst blog. ;)