recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Årets bio-zombier

Förra årets stora zombiefilms-händelse på biograferna, åtminstone i USA, torde ha varit Resident Evil: Extinction (2007) som slog ett och annat kassarekord. En annan survival horror-film som lyckades sälja rekordmycket biobiljetter i Nordamerika var annars I Am Legend (2007), som för övrigt går upp på de svenska biograferna om bara ett par veckor. Fast den film som zombiefilms-publiken lär ha uppskattat allra mest kan ändå ha varit 28 Weeks Later (2007), eller möjligen exploitation-pasticshen Planet Terror (2007) av Robert Rodriguez.

George A RomeroYtterligare en survival horror-film var faktiskt utannonserad under förra året men blev som bekant uppskjuten (se tidigare notiser), nämligen The Signal (2007). Denna väntas hur som helst gå upp på de amerikanska biograferna nästa månad, men besked om ett eventuellt nytt svenskt datum låter alltså vänta på sig. Den mest hett efterlängtade zombiefilmen i år är däremot givetvis Diary of the Dead (2007) av genrens fader George A Romero, som har amerikansk premiär om en månad (se tidigare notiser). Huruvida denna ens går upp på de svenska biograferna återstår dock att se, men bioåret inleds hur som helst riktigt lovande borta i USA!

Corbin BernsenEn annan independent-film på temat levande döda är förresten Dead Air (2008) av Corbin Bernsen. Filmen handlar om ett terrordåd som leder till ett utbrott av levande döda i Los Angeles. Handlingen kretsar kring en radiopratare som förblir on the air, som det heter, trots att undergången är ett faktum. Produktionen pågår alltjämt men man siktar visst på biopremiär till slutet av 2008. (Se hemsida för mera information.) Dessutom lär låtsasdokumentären American Zombie (2007) av Grace Lee få viss biograf-distribution i USA. Filmen följer i alla fall en grupp levande döda människorättsaktivister och lär inte vara helt utan skräckelement. (Se hemsida för mera information.)

Zack SnyderOm man kastar en snabb blick bortom 2008 så arbetar Zack Snyder, mannen bakom Dawn of the Dead (2004), på en zombiefilm som beskrivs som den "slutgiltiga zombiefilmen" och som väntas bli "massiv" på ett vis som aldrig tidigare har gjorts. Army of the Dead (2009), som fortfarande befinner sig på manus-stadiet, utspelar sig i Las Vegas efter att staden blivit permanent avspärrad till följd av ett lokalt zombie-utbrott. Zack och Deborah Snyder, som producerar filmen tillsammans, vill gärna dra paralleller både till Dawn of the Dead-nyfilmatiseringen och till det äkta parets epokgörande seriealbums-adaption 300 (2006).

Inga kommentarer: