recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Die You Zombie Bastards! (2005)

Caleb Emerson (regi, manus, produktion, specialeffekter, m m), Haig Demarjian (manus, produktion), m fl

  • baseras på kortfilmen Red's Breakfast III: Die You Zombie Bastards! (1998) av samme regissör
  • båda upphovsmännen Caleb Emerson och Haig Demarjian har biroller i filmen
Red Toole har funnit lyckan i sin fru och medbrottsling Violet. De är nämligen kannibalistiska seriemördare och skulle antagligen ha levt lyckliga i alla sina dar om inte ondskan i form av baron Nefarious slagit till. Från sitt hemliga laboratorium någonstans i Bermuda-triangeln planerar denne galne vetenskapsman att förslava hela världen, men först bestämmer han sig för att kidnappa sin drömkvinna, nämligen Violet Toole. Turligt nog har Red just slagit in på en bana som superhjälte och ger sig iväg på en lång och mödosam resa för att återfinna sin käresta – och rädda världen.

Denna amerikanska lågbudget-produktion är tydligt inspirerad av så kallade Troma-filmer liksom även av äldre B-filmer. Det rör sig om en parodi på, eller möjligen hyllning till, B-filmen. Nakna unga kvinnor är ett centralt inslag, liksom sexuella anspeglingar av alla de slag. Över huvudtaget har filmmakarna gjort sitt yttersta för att filmen skall bli så extrem som möjligt, vilket bland annat innebär en kavalkad av abnorma manslemmar liksom absurda gore-effekter och stora mängder blod. Filmen har betydligt mera gemensamt med äldre filmer på temat zombier än med den survival horror som vi idag förknippar med inte minst George A Romeros epokgörande verk. Det rör sig alltså om människor som förvandlas till viljelösa slavar under en zombiemästare, även om voodoo-prästen här alltså har bytts ut mot en galen vetenskapsman. Och här är det istället hjälten och hjältinnan som är människoätare! Filmen lyckas framgångsrikt undvika att fastna i någon särskild kategori eller genre.

Filmens kvalitéer och brister behöver knappast analyseras närmare då det närmast rör sig om en medvetet dålig film. Nära nog samtliga roller är ogenerat överspelade liksom den totalt absurda dialogen är illa skriven. Specialeffekter av alla de slag, liksom rekvisitan, är lika billig som produktionen i stort, även om viss hantverks-skicklighet ändå lyser igenom den bloddränkta ytan. Det punkiga soundtracket är också överraskande fräscht, men det är också egentligen det bästa man kan säga om filmen.

En absurd B-film som absolut inte skall tas på något som helst allvar. Rekommenderas enbart för älskare av dålig film, och verkligen inte till zombiefilms-fantaster!

Inga kommentarer: