recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Day of the Dead 2: Contagium (2005)

Ana Clavell (regi, manus), James G Dudelson (regi, produktion), m fl

  • filmen marknadsförs som en uppföljare till Day of the Dead (1985)
  • upphovsmannen James G Dudelson har en liten biroll i filmen
En utbrott av levande döda sker i USA när det kalla kriget pågår som värst. Militärsjukhuset dit en sovjetisk avhoppare förts stormas av armén och situationen får en blodig upplösning. Militären misstänker dock att prover med viruset lämnat sjukhuset i samband med incidenten. Nästan trettio år senare har anläggningen byggts upp på nytt, men används nu som mentalsjukhus. Under ett arbetspass finner en grupp intagna någonting som fångar deras intresse. När både patienter och personal börjar insjukna i vad som skulle kunna vara någon form av influensa, försätter överläkaren hela den berörda byggnaden i karantän. Därefter plockar han upp telefonen och ringer ett särskilt nummer som han hela tiden förvarat tillsammans med botemedlet mot viruset.

Denna högst inofficiella uppföljare till Day of the Dead (1985) försöker alltså passera som en föregångare till filmen, men har ingenting alls med originalet att göra. Däremot innehåller den ett par hänvisningar till The Dead-serien och dess upphovsman George A Romero, vilket knappast ursäktar tilltaget. Filmen börjar hur som helst väldigt lovande med en actionfylld tillbakablick till år 1968, men förvandlas därefter till ett småfånigt drama om en grupp mentalpatienter och deras skötare. Sakta med säkert börjar händelserna dock utveckla sig och urartar mot slutet i ett veritabelt blodbad med mängder av levande döda – samt gore.

Konceptet bakom de levande döda är faktiskt ganska nytänkande för genren, vilket dock inte riktigt fungerar med tanke på att man fastslår att det rör sig om ett virus av okänt ursprung, som orsakar någon sorts mutationer i arvsmassan. Styrkan med Day of the Dead (1985) är annars att den går in på djupet kring Romeros eget zombiekoncept, vilket alltså inte är kompatibelt med denna. Därmed är filmens titel extra illa vald. Zombieutbrotten sker hur som helst i flera steg eller "generationer". Den första omfattar exempelvis (mer eller mindre) mentalt fungerande levande döda som dessutom står i en slags telepatisk kontakt med varandra. Det sista generationen utgör däremot fullt standardmässiga levande döda.

Filmen är inte fullt så dålig som dess rykte gör gällande, utan har faktiskt sina ljusa stunder – både som film och som survival horror-koncept. Temat är döden och odödlighet, och tittaren leds genom filmen av filosofiska utläggningar om ämnet (vilket i sig inte är filmens starkaste sida). Produktionen håller kanske inte någon speciellt hög nivå, men det rör sig ändå om en hyfsat kompetent utförd B-produktion. Handlingen har också en del logiska luckor även om själva slutet är helt i enlighet med gällande genrekonventioner.

En hyfsad men väldigt ojämn survival horror-film, som trots titeln inte har någon koppling till föregångaren.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra recension, har inte sett denna än och ryktet gjorde mig tveksam. Men det blir till att kolla in i alla fall :)

Anonym sa...

En sorglig dag för allla zombieälskare när denna filmen gjordes.. Se den inte!!!