recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

INFO Ny genre: exploitation

Som de flesta säkert har noterat så har recensionerna olika etiketter i form av genre- och innehållsbeteckningar. Med anledning av att en del filmer innehåller så pass mycket nakenhet och/eller sexuella situationer, alternativt att någon form av extrema sexuella handlingar en del av handlingen, behövs ytterligare en etikett. Undertecknad har dock försökt undvika etiketten "porrfilm" (alternativt "erotisk film") in i det längsta - detta eftersom jag medvetet undvikit att recensera rena porrfilmer på temat levande döda. (Ja, det finns sådana också...)

Den lösning som ligger närmast till hands är därmed att införa etiketten "exploitationfilm" i betydelsen att filmen ifråga innehåller mycket gore (alternativt grovt våld) i kombination med mer eller mindre pornografiskt innehåll. Sedan finns det andra definitioner av "exploitation" inom filmvetenskapen men ovanstående är alltså den som gäller i recensionssammanhang på den här bloggen.

I skrivande stund har ett tjugotal befintliga filmrecensioner behäftats med den nya etiketten. Observera dock att etiketten inte används som någon sorts varningstecken för känsliga tittare eller liknande, även om den säkerligen kan fungera även i detta syfte. Klicka på etiketten "exploitationfilm" i menyn (till höger) för att se vilka filmer det rör sig om.

- Fläskätaren

Inga kommentarer: